Insikter
Här presenterar vi några av våra tankar och delar av våra samlade erfarenheter. Genomförda kunduppdrag leder ofta till nya lärdomar och intressanta insikter. Att dela med oss av utvalda insikter är vårt sätt att bidra till dialog, väcka tankar och idéer för att hjälpa företag inom bank, finans och försäkring att lyckas.

Digitalisering inom svensk fondmarknad
Svensk fondmarknad är idag till stor del manuell och saknar automatiserade flöden. Det innebär att slutkunderna får betala för ineffektivitet och operationella risker samtidigt som fond-köp/sälj/byten tar onödigt lång tid. Flödena inom fond- och kapitalförvaltning kan vara digitala och handel med värdepapper kan likaledes vara digitala med hög grad av automatisering och STP (Straight Through Processing).

IBOR transition
Internbankräntor, IBOR står för Interbank Offered Rate och är en referensränta som baseras på de räntor som banker har när de lånar ut till varandra. Referensräntor fungerar som riktmärken i prissättningen av finansiella kontrakt och produkter och är viktiga för en fungerande finansmarknad.

Harmonisering med Europa inom post-trade- och betalningar
Harmonisering och gemensamma standarder är en viktig förutsättning för att åstadkomma gemensamma processer och uppnå stordriftsfördelar för deltagare i finansiella infrastrukturer. Framförallt underlättar det gränsöverskridande aktivitet för de som deltar i finansiella infrastrukturer i olika länder men även inom länder där det finns flera infrastruktursystem inom samma område.

Rådgivningsstöd för vem?
Det finns mycket att vinna på en effektiv automatiserad rådgivningsprocess, både för rådgivaren som utför rådgivningen, och för kunden som kan erhålla en rådgivning som ser till den enskilda kundens bästa, dvs en personifierad rådgivning.

Låt digitalisering skapa både kund- och affärsnytta!
Digitaliseringen lämnar inte någon oberörd. Den sker globalt och går bortom branscher och företag inom olika kanaler. Allt som kan digitaliseras kommer att digitaliseras, frågan är bara när och hur snabbt företagen hinner med beroende på investeringsförmåga och resurser.

Vad tänker vi om grönt sparande och det nya lagförslaget?
Förslaget Grönt Sparande (SOU 2020:17) innebär att ett nytt erbjudande ska vara på plats 1 januari 2022. Ett Miljösparkonto det vill säga ett sparande med skattereduktion för privatpersoner som går att matcha mot Miljömålskrediter till företag där Naturvårdsverket godkänt investeringen.

Gör er redo för CSDR!
Allt fler regleringar omfattar den finansiella industrin och en i raden av dessa är CSDR. CSDR är en förordning och därmed direkt gällande. En inte helt oväsentlig del i CSDR är den del som handlar om clearing och settlement.

Är dina projekt lyckosamma?
Vi börjar med att säga att vi kanske inte ska kalla det för projekt längre. Företag och organisationer styr ibland medvetet undan från att kalla det projekt då det kan vara starkt förknippat med misslyckade projekt eller att det i en agil organisation inte kallas projekt.